Root? Kaj pak ti sad govoriš sinko..


Zašto je Android zakon?

Zato što se može optimizirati i preuređivati do najsitnijih detalja.

Android je open-source projekt što znači da svatko može uzeti kod ili dio koda i prepraviti ga za svoje i/ili tuđe potrebe. Na sreću prosječnih korisnika pametnih telefona, postoji velika zajednica programera koji prepravljaju kod i unaprijeđuju operativne sisteme da bi nama bilo lakše i bolje.

Da bi bilo moguće koristiti neke od prednosti igranja s kodom,ponekad je potrebno rootati mobitel.

Kako Android postaje zakon?

Pomoću root-a!

Android Root

Root je ekvivalent superuser funkciji na Linux distribucijama, tj. root daje administratorske ovlasti korisniku. Sam root ne čini ništa, ni pozitivno ni negativno nego je jednostavno dodjeljivanje ovlasti.

U praksi, to je jedan .zip fajl koji stavljamo na mobitel koji govori Android sistemu da smo administrator.

Nije to nikakav bauk, neće nas mobitel pojesti, pokvariti (ako pazimo) ili odmah poboljšati.

Zašto bi ja htio da je Android zakon?

Zašto ne?!

Jedna od prednosti Androida nad iPhone i iOS mobitelima je mogućnost prilagođavanja izgleda i funkcija mobitela onako kako mi to želimo. Često mobitel zna doći upakiran sa hrpom aplikacija koje nikad ne pokrenemo, no ne možemo ih izbrisati.

Nekad ne želimo izbrisati aplikaciju, ali bi ju možda htjeli zaustaviti da radi cijelo vrijeme. Primjer za takvo što je Google+ (sorry Google!), koji se koristi na puno mjesta, no samu aplikaciju ne koristimo.

Možda želimo nabrijati procesor da brže radi? (pažljivo s tim!)

Možda želimo staviti drugi softver na mobitel koji provjereno brže radi? (Paranoid,CyanogenMod)

Možda želimo napraviti back-up kompletnog mobitela s podacima i aplikacijama?

Možda želimo varati u igrama?

Sve to možemo uz rootanje mobitela!

Zašto da i zašto ne?

Moramo naglasiti da se postupkom rootanja gubi garancija!

Postoji mogućnost da se bricka mobitel ako se ne prate upute. Brick na engleskom znači cigla. Ako se pogriješi u postupku rootanja, onda mobitel doslovno postaje cigla.

Postoje dvije vrste brickanja, soft i hard brick. Soft brick je kada se mobitel digne do određenog trenutka, no ne ide dalje i upadne u beskonačnu petlju resetiranja i pokretanja. Hard brick je kada se mobitel ne može uopće uključiti, ne daje nikakve znakove života i postaje doslovno cigla koju možemo baciti ili zazidati.

Napisali smo da se gubi garancija no ponoviti ćemo. Rootanjem se gubi garancija! Postoji metoda da se izbriše svaki trag rootanja, no o tome drugi put!

 

Nakon zastrašivanja, možemo reći i zašto bi htjeli rootati mobitel!

Superuser Root Android

Iako postoji velik broj aplikacija koje nam nude preuređivanje izgleda i funkcija mobitela, ipak postoje neke funkcije koje moramo otključati pomoću roota da bi ih mogli koristiti ili ako smo odlučniji programer, i sami isprogramirati dio koda na mobitelu.

Kod nekih mobitela su softverskim putem zaključane neke hardverske mogućnosti, gdje smo imali primjer modela Motorole i gdje smo mogli uz pomoć roota otključati jaču kameru (više piksela).

Za programere, kao što je rečeno, daje administratorske ovlasti i moguće je pristupiti svakom kutku koda u mobitelu.

Za gamere, moguće je varati u igrama, moguće ih je ubrzavati ili usporavati i moguće je instalirati krekirane igre. No s obzirom da je to protuzakonito, nećemo o tome govoriti!

Za prosječnog korisnika, nudi se pregršt aplikacija koje nude puno opcija za uređivanje našeg mobitela, stavljanje raznih lockscreenova i widgetova na lockscreen.

Mogu se izbrisati sistemske aplikacije koje ne koristimo, poput S Health kod Samsunga ili brendiranih aplikacija mobilnih operatera kod kojeg smo kupili mobitel.

Može se backupirati kompletan mobitel skupa s aplikacijama i podacima (Backup Titanium)

Uz svaki novi rom (softver) koji stavimo na mobitel (Paranoid, CyanogenMod) automatski dolazi i root uz njega, jer tako možemo odmah pristupiti svim mogućnostima romova.

Da li smo se zainteresirali malo više za rootanje?

Dosta priče! Kako da moj Android postane zakon?!

rooting android

S obzirom da postoji preko 6,8 milijardi mobitela na svijetu, gdje nisu pobrojani i tableti, teško je napraviti listu ili how-to za jedan mobitel jer nisu svi mobiteli isti. Ovdje nećemo pisati how-to kako rootati jer postoji velik broj uputa kako se to radi.

Jedna od stranica koju preporučamo staviti u favorite ako vas interesiraju android mobiteli je XDA developers.

Na XDA developers forumima postoje različiti dijelovi foruma za većinu poznatih mobitela današnjice i gdje se mogu pronaći upute za rootanje, upute za stavljanje romova i razne prilagodbe i poboljšanja za Android mobitele.

 

U budućnosti ćemo se malo više pozabaviti ovom temom i aplikacijama koje se koriste kada imamo rootani mobitel!

 

Da li ti imaš rootani mob?

Za više informacija o temi roota, ostavi komentar!

Naravno, tu su uvijek i Fandroid Facebook, @fandroidhr za tvitanje i +Fandroid za plusanje!

Android root

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>